Kun je slapend rijk worden door de bitcoinmarkt uit te buiten? Eline Ronner probeerde het uit. Deel drie van het dagboek van een bitcoin-belegger.
Over media-aandacht heeft de virtuele munt bitcoin niet te klagen. Maar de handel in bitcoin staat nog de kinderschoenen en werkt nog bepaald niet efficiënt. De koers kan op de ene ‘beurs’ tientallen euro’s hoger of lager zijn dan op een ander handelsplatform.
Dit riep bij de redactie de vraag op: kun je de inefficiëntie in de bitcoinmarkt uitbuiten?
In de tweede aflevering van het Dagboek van een bitcoin-belegger, lukte het ons om iets meer dan tien euro winst te maken. In januari van dit jaar kochten we bitcoins via Bitonic om ze vervolgens tegen een hogere koers weer te verkopen op MtGox.
De koers van de bitcoin was op MtGox een stuk hoger dan op vele andere handelsplatformen, omdat het lang duurde voordat je je verdiende euro’s vanuit je MtGox-account naar je gewone, Hollandse bankrekening kon overmaken.
Problemen bij MtGox
Niet lang na de tweede aflevering van het dagboek lijkt MtGox echter bijna te bezwijken onder allerlei technische problemen en doken er geruchten op dat het handelsplatform ook problemen ondervond bij het overboeken van bitcoin. Op 10 februari bracht MtGox duidelijkheid in een persverklaring. Door een fout in de software bleek het mogelijk om te rommelen met bitcointransacties. Om de fout te herstellen is het sindsdien niet meer mogelijk om bitcoin vanuit je MtGox-account over te boeken naar een andere virtuele portemonnee.
De koers van de bitcoin op de beurs stortte in. Waar nog mogelijk verkochten mensen hun bitcoin die ze op hun MtGox-rekening hadden staan en sluisden hun euro’s, dollars of yen door naar een bankrekening. Op 21 februari dook de waarde van een bitcoin op de beurs zelfs even onder de 100 dollar. Een dieptepunt dat sinds de zomer van vorig jaar niet meer bereikt was op de site. Ter vergelijking: op andere beurzen schommelt de koers van een bitcoin momenteel tussen de 500 en de 600 dollar.
Winst blijft virtueel
Waar de rekeninghouders van MtGox steeds wanhopiger worden en enkelen zelfs voor de burelen van de beurs in Tokyo demonstreren, hult MtGox zich in stilzwijgen wat betreft het oplossen van het softwareprobleem dat de virtuele munten nog altijd gegijzeld houdt. Ook onze bitcoin en de 11 euro winst die we in januari nog boekten staan nog altijd niet bijgeschreven op onze bankrekening.
Intussen lijkt MtGox te bezwijken onder alle ellende. De bitcoingemeenschap neemt steeds nadrukkelijker afstand van het handelsplatform en op het internet gaan er steeds meer geruchten over een aanstaand faillissement.
Kortom: de winst die we met onze bitcoinarbitrage hebben gemaakt lijkt virtueel te blijven. Net als de munten die opgesloten zitten in MtGox.